Mus rabarbarowy z imbirem
Mus rabarbarowy można wykorzystać do wielu smakołyków:-) Ten przygotowałam jako dodatek do jogurtu chia, ale świetnie będzie pasował do naleśników czy racuchów drożdżowych. Inspirację na jego przygotowanie zaczerpnęłam u Magdy z Dare to Cook.
Mus rabarbarowy:
- 0,5 kg rabarbaru,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka startego świeżego rabarbaru,
jogurt chia:
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 2-3 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie).
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem. Podsmażyć na patelni do momentu jak rabarbar będzie się rozpadał. W międzyczasie dodać starty imbir. Zmiksować całość na mus. Można przechowywać w lodówce kilka dni. Nasiona chia wsypać do jogurtu. Wymieszać i zostawić w lodówce na całą noc. Rano dosłodzić miodem i dodać mus rabarbarowy w ilościach nas zadawalających:-)