Mus mascarpone z mango i pitają

Mus mascarpone z mango i pitają

Nawet nie wiem kiedy zaczął się maj. Krążę gdzieś pomiędzy zimą i latem i sama nie wiem, czy mam ochotę na lody, czy na gorącą szarlotkę. Przez te ciągle powracające opady śniegu i przeziębienia, nie zauważyłam nawet kiedy blogowi stuknęło pięć lat. Zupełnie poważny to wiek i chociaż ostatni rok nie należał do najaktywniejszych, czas to w końcu zmienić i ustanowić odpowiednie priorytety. Wierzę, że wiosna to czas odnowy, czas, gdy wstajemy z wygodnych foteli i ruszamy na podbój świata. Ja zacznę swoje tegoroczne podboje kremowym musem mascarpone ze słonecznymi owocami. Zbliża się lato, kiedy to mango i pitaję można będzie zastąpić sezonowymi owocami, ale póki co, słoneczne i soczyste mango i piękny smoczy owoc to świetny dodatek do słodkiego musu.

Jest to deser do przygotowania na niemal ostatnią chwilę. Zasadniczo powinien spędzić w lodówce dwie godzinki, ale nie jest to absolutnie konieczne. Jeśli więc goście pukają do drzwi, warto sięgnąć po taki przepis. Mus jest dość tłusty, dlatego nie polecam dodawać go w dużych ilościach. Warto natomiast uzupełnić szklanki owocami, które świetnie komponują się z śmietankowym kremem.

Zdjęcie - Mus mascarpone z mango i pitają - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(5-6 porcji)

  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietany kremówki 30-36%
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki białego wina półsłodkiego
  •  1 dojrzałe mango
  • 1 pitaja/smoczy owoc

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki musu ogrzej do temperatury pokojowej (oprócz kremówki, która ma być schłodzona).
  • Żółtka z cukrem ubijaj nad kąpielą wodną do uzyskania jasnej puszystej masy. Dodaj wino i wymieszaj.
  • Kremówkę ubij na półsztywno.
  • Mascarpone zmiksuj krótko, dodaj pianę z żółtek i wina i połącz łopatką.
  • Dodaj ubitą kremówkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Mus przełóż do rękawa cukierniczego możesz też nakładać mus łyżką)
  • Mango obierz, usuń pestkę. Miąższ zmiksuj na gładko. Pitaję przekrój na pół, usuń skórkę i pokrój w 1cm kostkę.
  • Na dno szklanek wykładaj po porcji mango, następnie musu i posyp kostką z pitaji.
  • Schładzaj przez około 1-2 godziny.

Porada: W wersji bezalkoholowej, wino zastąp 1 łyżką soku z cytryny.

Smacznego!

Zdjęcie - Mus mascarpone z mango i pitają - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów