Mus jogurtowo-truskawkowy

Mus jogurtowo-truskawkowy

Lipiec trwa w najlepsze, każdego dnia więc, z drżeniem serca kupuję truskawki, bojąc się że to już ostania porcja w tym roku. Sezon na nie niestety jest krótki. Zbyt krótki!

Zdjęcie - Mus jogurtowo-truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem przygotowałam z nich super szybki rodzaju musu czy pianki, na bazie jogurtu greckiego. Żeby było trochę lżej, użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu (tylko 3%). A do tego duuużo owoców!

Zdjęcie - Mus jogurtowo-truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mus jogurtowo-truskawkowy

Agata, 5 lipca 2013

Zdjęcie - Mus jogurtowo-truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Truskawki zmiksuj na gładkie puree, odlej 1/3 szklanki.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Szklankę musu podgrzej, rozpuść w niej żelatynę. Ostudź, a następnie zmiksuj z jogurtem. Dosłodź do smaku. Mus przelej do szklaneczek i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Pozostałe truskawki przetrzyj przez sito i ewentualnie dopraw do smaku cukrem. Polej nimi wierzch musu. Podawaj schłodzone.

Kategorie przepisów