Mus jagodowy z ricottą

Mus jagodowy z ricottą

Miałam pół pudełka ricotty i chciałam ją wreszcie wykorzystać. Ponieważ nie była to zbyt duża ilość nadawała się jedynie do deseru. Z dodatkiem śmietany kremówki i jagód wyszły mi trzy szklaneczki bardzo dobrego musu jagodowego. Co prawda w moim pierwotnym zamyśle miał on wyglądać nieco inaczej no ale wtedy nie byłby musem.

Zdjęcie - Mus jagodowy z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 125 g sera ricotty
  • szklanka śmietany kremówki
  • szklanka jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru na sztywno. Jagody zmiksować. Utrzeć ser z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać śmietankę i jagody i delikatnie wymieszać. Przelać do pucharków. Ja odjęłam trzy łyżki śmietany i ozdobiłam kleksem. Wstawić do lodówki  przynajmniej na 1 godzinę.

Smacznego:)

Kategorie przepisów