Mus jaglany z mango i truskawkami
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Chyba pierwszy raz użyłam kasze jaglaną w deserze i muszę przyznać, że zdecydowanie wolę wersję wytrawną, dobrze przyprawioną czosnkiem i pieprzem. Przekonałam się o tym zresztą przy jaglance. Jestem zwolenniczką wyrazistego jedzenia, nie lubie mdłych, tępych smaków dlatego wszystko musi być dobrze przyprawione. Jeśli chodzi o ten deser to na pewno nie mogę go porównać z bitą śmietaną, którą uwielbiam ale dobrze zrobiona kasza nawet na słodko jest niezła. Wykorzystałam mango i truskawki a do przełamania smaku cytrynę i miętę ale możliwości łączenia smaków z kaszą jaglaną są praktycznie nieograniczone.
Składniki
- kasza jaglana - 1 szklanka
- mango - 1 sztuka
- truskawki - 400 g
- sok z cytryny - 2 łyżki
- mięta - kilkanaście listków
- cukier - do smaku
Instrukcje
Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Mango obrać, dodać do wystudzonej kaszy, zmiksować. Dodać cukier, miętę i sok z cytryny i dalej miksować na gładką masę. Na dnie pucharka ułożyć pokrojone w cząstki truskawki, następnie porcję masy jaglanej z mango i ponownie warstwę truskawek. Wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Smacznego:)