Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Zdjęcie - Mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepis czekał w kolejce i się doczekał.
Podany przez Seniorkę na forum CinCin.

Składniki
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jaja (białka i żółtka osobno)
5 łyżeczek cukru
20 dkg śmietanki kremówki
1 łyżka brandy lub whisky ( wzięłam brandy)

Zdjęcie - Mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubijamy również śmietankę. Czekoladę łączymy z żółtkami, ubitą śmietanką (łyżkę zostawiamy do dekoracji), dodajemy brandy, na końcu pianę z białek, delikatnie mieszając. Możemy podać natychmiast jako gęsty napój z ciastkiem biszkoptowym lub po godzinie chłodzenia w lodowce. Wtedy mus zgęstnieje. Dekorujemy go wówczas bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :)

Zdjęcie - Mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów