Mule w sosie pomidorowym
Mało jest potraw tak prostych i wyrafinowanych zarazem jak miska pełna świeżych muli skąpanych w aromatycznym sosie.
Przygotowanie tego dania to nie więcej niż kwadrans. Wystarczy uzbroić się w chrupiącą bagietkę i można zasiadać do uczty!
Pamiętajcie! Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże (z oczyszczonymi skorupkami). Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.
Porcja dla 2 osób.
Inne przepisy na mule znajdziecie TU, TU & TU.
Składniki
- mule - 1 kg
- czosnek - 1 ząbek
- szalotka - 1-2 szt
- natka pietruszki - 2 łyżki, posiekana
- oliwa - 2 łyżki
- passata pomidorowa - 750 ml
- sól, pieprz - do smaku
- melasa - do smaku (lub szczypta cukru)
- białe wino wytrawne - 1/2 szklanki
Małże wyłóż na durszlak, posegreguj wyrzucając sztuki z otwartą lub ukruszoną skorupką (wszystkie muszą być szczelnie zamknięte). Umyj dokładnie pod bieżącą wodą używając ostrej gąbki lub szczoteczki.
Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz poszatkowaną cebulę. Zeszklij, uważając by nie zbrązowiały. Dolej wino, odparuj gotując na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Wlej sos pomidorowy, przypraw do smaku i wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Podawaj od razu, posypane posiekaną natką pietruszki (najlepiej ze świeżą bagietką).