Mule w sosie pomidorowym

Mule w sosie pomidorowym

Zdjęcie - Mule w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mało jest potraw tak prostych i wyrafinowanych zarazem jak miska pełna świeżych muli skąpanych w aromatycznym sosie.

Zdjęcie - Mule w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie tego dania to nie więcej niż kwadrans. Wystarczy uzbroić się w chrupiącą bagietkę i można zasiadać do uczty!

Zdjęcie - Mule w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętajcie! Do jedzenia wykorzystujemy tylko świeże, szczelnie zamknięte małże (z oczyszczonymi skorupkami). Po ugotowaniu zaś, odrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.

Zdjęcie - Mule w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla 2 osób.

Inne przepisy na mule znajdziecie TU, TU & TU.

Zdjęcie - Mule w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Małże wyłóż na durszlak, posegreguj wyrzucając sztuki z otwartą lub ukruszoną skorupką (wszystkie muszą być szczelnie zamknięte). Umyj dokładnie pod bieżącą wodą używając ostrej gąbki lub szczoteczki.

Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz poszatkowaną cebulę. Zeszklij, uważając by nie zbrązowiały. Dolej wino, odparuj gotując na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Wlej sos pomidorowy, przypraw do smaku  i wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem.

Podawaj od razu, posypane posiekaną natką pietruszki (najlepiej ze świeżą bagietką).

Kategorie przepisów