Mule w piwie
Ostatnio owoce morza dość często goszczą na naszych talerzach. Nie tylko dlatego, że są wyjątkowo smaczne, ale i bardzo szybkie w przygotowaniu, co w okresie wakacyjnego lenistwa jest dla mnie bardzo ważne!
Tym razem nieco zmieniłam klasyczny przepis i zamiast białego wina, do ugotowania małży, użyłam piwa.
Ten zestaw sprawdza się doskonale, danie nabiera ciekawego, wytrawnego posmaku, na pewno warte jest wypróbowania!
Mule w piwie Składniki- mule - 1/2 kg
- szlotka - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- piwo - 1 szklanka (jasne)
- natka pietruszki - 1 pełne łyżki, drobno posiekana
- oliwa - 1 łyżka
- masło - 2 łyżki
- bagietka - do podania
- sól, pieprz - do smaku, opcjonalnie
W rondlu rozgrzej oliwę i łyżkę masła, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zalej piwem. Gotuj 2 minuty.
Dodaj świeże mule (z oczyszczonymi skorupkami, tylko te szczelnie zamknięte!). Przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut, aż skorupki się otworzą. Wyłącz gaz, dodaj masło, posiekaną natkę i wymieszaj całość.
Wyrzuć mule, które się nie otworzyły. Pozostałe podawaj od razu, w towarzystwie bagietki.