Mufinki z szynką i cheddarem
Moje dzieci bardzo lubią zupę krem brokułową. Posypuję im ją groszkiem ptysiowym albo prażonymi płatkami migdałowymi. Dzisiaj upiekłam do niej muffinki. Nie dla synka, bo jest alergikiem, ale dla reszty rodziny. Ciepłe mufinki z serem, szynką i dymką, lekko pikantne, bardzo pasują, jako dodatek do warzywnej zupy. Świetnie będą też smakowały w połączeniu z pomidorową sałatką.
Mufinki z szynką i cheddarem / 14 szt. 5cm
3 cebule dymki plus szczypior
1 łyżeczka oliwy
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
sporo świeżo startego pieprzu
1 łyżeczka musztardy
180 g smacznej szynki
130 g startego cheddara
2 jaja
250 ml mleka
125 g stopionego masła
Na oliwie podsmażam drobno pokrojone cebulki. Odstawiam do przestygnięcia.
Do miski wsypuję mąkę, proszek, posiekany szczypior, sól, dużo świeżo startego pieprzu, pokrojoną szynkę, starty ser. Wszystko dokładnie mieszam. W środku robię dołek.
Do dzbanka wlewam mleko, dodaję jajka, mieszam.
Do suchych składników wlewam przestudzone masło, masę jajeczną, wsypuję podsmażone cebulki, dodaję musztardę. Mieszam. Masę przekładam do papilotek. Piekę w 180 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
* źródło - "Mufinki" wyd. Konemann