Muffiny żurawinowo-pomarańczowe
250 g suszonej żurawiny
315 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru - w oryginalnym przepisie jest 200 g, ale to zdecydowanie za dużo
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka starta z jednej pomarańczy
ok. 250 ml soku z pomarańczy
1 jajko
60 ml oleju bez smaku
Wszystkie suche składniki wymieszałam w dużej misce. Dodałam żurawinę. Wymieszałam, tak by owoce były pokryte mąką. Następnie dodałam lekko roztrzepane jajko, olej i sok z pomarańczy. Wymieszałam, ale nie za dokładnie i przełożyła masę do foremek na muffiny.
Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam 25 minut.
Muffiny wyszły genialnie pomarańczowe i wilgotne. Pycha.