Muffiny ze śliwkami i bekonem
Muffiny ze śliwkami i bekonem to moja wariacja przepisu na muffiny, których głównym składnikiem miała być przystawka devils on horseback. Devils on horseback to zawijane w bekonie świeże daktyle podsmażane na oliwie tak długo aż bekon stanie się chrupki. Z braku dostępu do świeżych daktyli niektórzy podmieniają je suszonymi śliwkami a ja postanowiłam podmienić je śliwkami świeżymi :) Rezultat hmmm... ciekawy, ale mnie nie zachwycił. Długo zastanawiałam się czy publikować ten przepis, ale nauczona doświadczeniem wiem, że ludzie mają różne upodobania może więc może akurat komuś przypadnie do gustu. Poza tym jest sezon na śliwki więc może ten akurat przepis sie komuś przyda. Wracając do opisu muffinek, ciasto było nieco zbyt wilgotne i zbite, mocno ziołowe wypełnione kawałkami spieczonego bekonu i soczystymi kawałkami śliwek. Oryginalny przepis pochodzi z książki Carol Pastor "75 Best - ever muffins"
Składniki na 8 muffinek:
Następnie na patelnię wlej oliwę oraz dodaj masło. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany ułóż na nim przygotowane śliwki w bekonie. Podsmażaj aż bekon równomiernie ze wszystkich stron się zarumieni około 4 minut. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw do przestudzenia.
W międzyczasie do dużej miski wsyp mąkę, proszek, cukier, oregano wymieszaj i odstaw.
Nastaw piekarnik na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Przestudzone podsmażone owoce w bekonie pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem na patelnię.
W osobnym naczyniu połącz mleko z serkiem, następnie wbij jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlej masło. Wymieszaj i przelej mokre składniki do naczynia z mąką. Następnie dodaj pokrojone owoce i bekon wraz z tłuszczem z patelni. Wymieszaj masę tylko do połączenia składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek Na koniec delikatnie obsyp suszonym oregano.
Piecz około 25 minut aż babeczki ładnie się zarumienią ( w tym celu włącz termoobieg pod koniec pieczenia). Nakłuj patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas wyjąć muffiny z piekarnika.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 8 muffinek:
- 225g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
- 12 cienkich plasterków bekonu lub boczku
- 24 ćwiartek świeżych śliwek (w oryginale 24 świeże daktyle)
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 1 łyżka masła do smażenia
- 2 łyżeczki suszonego oregano + do obsypania
- 115g serka z ziołami i czosnkiem np. Philadelphia
- 175 ml mleka
- 75g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- świeżo mielony pieprz
Następnie na patelnię wlej oliwę oraz dodaj masło. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany ułóż na nim przygotowane śliwki w bekonie. Podsmażaj aż bekon równomiernie ze wszystkich stron się zarumieni około 4 minut. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw do przestudzenia.
W międzyczasie do dużej miski wsyp mąkę, proszek, cukier, oregano wymieszaj i odstaw.
Nastaw piekarnik na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Przestudzone podsmażone owoce w bekonie pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem na patelnię.
W osobnym naczyniu połącz mleko z serkiem, następnie wbij jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlej masło. Wymieszaj i przelej mokre składniki do naczynia z mąką. Następnie dodaj pokrojone owoce i bekon wraz z tłuszczem z patelni. Wymieszaj masę tylko do połączenia składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek Na koniec delikatnie obsyp suszonym oregano.
Piecz około 25 minut aż babeczki ładnie się zarumienią ( w tym celu włącz termoobieg pod koniec pieczenia). Nakłuj patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas wyjąć muffiny z piekarnika.
Smacznego :) Wydrukuj przepis