Muffiny z cukinią
Ciasta z dodatkiem warzyw, które robiłam do tej pory bardzo mi smakowały zarówno ciasto z czerwonej fasoli jak i marchewkowe. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić muffiny z cukinią, której dotąd w wypiekach nie używałam. Okazało się, że muffiny zniknęły równie szybko jak pozostałe warzywne eksperymenty.
Składniki (8szt.):
100g mąki pszennej
30g ciemnego kakao
60g cukru
120ml oleju
100ml wody
80g startej cukinii
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
W misce łączymy suche składniki, a następnie dodajemy mokre i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy ciasto łyżką.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki i wypełniamy je masą do 2/3 wysokości. Babki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.25 minut.