Muffiny uniwersalne
Muffiny uniwersalne lub inaczej zapchajdziury. Na stole oczywiście. Idealne na sytuacje, kiedy liczy się ilość, a nie wykwintność. Najzwyklejsze, najprostsze babeczki bez żadnych dodatków w postaci orzechów, owoców, bakalii, czekolady, marshmallows. Nic, po prostu pustynia. Tę pustynię wystarczy polukrować i udekorować posypką, by stworzyć kompozycję na aktualną okazję.
Poprzednio piekłam je dla Króliczki na imprezę skautową – do ciasta dodałam kilka kropel aromatu migdałowego, zrobiłam biały lukier i posypałam błękitnymi i białymi śnieżynkami, nawiązując do panującego wtedy ataku zimy. Dzisiaj zrobiłam w wersji różowo-różanej z malinową posypką, żeby uczcić irlandzki Dzień Matki. Co to za święto bez domowych słodkości, ale że to miał być mój dzień, nie dałam się wmanewrować w jakiekolwiek wymyślne wypieki.
Jednym okiem oglądałam z Królisią „W pustyni i w puszczy”, jednym uchem nasłuchiwałam, czy Chomiś jeszcze śpi, a resztę siebie zaangażowałam w mieszanie składników. Oczywiście zagapiłam się i do połowy kokilek wlałam za dużo ciasta, późnej jeszcze zamiast po łyżeczce, to łyżką wlałam wodę do cukru pudru, ale ostatecznie nie miało to żadnego znaczenia, bo moje dzieci i tak uważają, że mają mamę czarodziejkę. Dostałam dziś o córki moją podobiznę w stroju superbohaterki – z maską na twarzy i w czerwonej pelerynie. Powiesiłam sobie to na lodówce, by w chwilach zwątpienia przypominała mi, że przynajmniej dla dwóch istotek jestem najważniejsza i najwspanialsza na świecie.
MUFFINY UNIWERSALNE
- 280 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 115 g cukru
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżka wody różanej (lub kilka kropel ulubionego aromatu albo skóra otarta z połowy cytryny/pomarańczy)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- lukier i dowolne dekoracje
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Formę 12-dołkową wykładamy papierowymi kokilkami.
Mąkę przesiewamy wraz z solą i proszkiem do pieczenia do dużej miski. Ddoajemy cukier i mieszamy.
Jajka rozbełtujemy w dzbanku, dodajemy mleko, olej i wodę różaną. Wszystko mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Szybko mieszamy, napełniamy kokilki do ¾ wysokości i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
Po wyjęciu odstawiamy formę na 5 minut, a następnie przekładamy babeczki na kratkę do zupełnego wystudzenia. Gdy wystygną, lukrujemy i ozdabiamy wg uznania.
LUKIER
- 160 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki gorącej wody
- 1 łyżeczka wody różanej (lub soku z cytryny/pomarańczy)
- kilka kropel barwnika spożywczego w żelu
Składniki mieszamy w miseczce tak długo, aż uzyskamy gładką pastę. Gdyby lukier był zbyt gęsty, dodajemy jeszcze jedną łyżeczką gorącej wody.