Muffiny uniwersalne

Muffiny uniwersalne

Zdjęcie - Muffiny uniwersalne | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny uniwersalne lub inaczej zapchajdziury. Na stole oczywiście. Idealne na sytuacje, kiedy liczy się ilość, a nie wykwintność. Najzwyklejsze, najprostsze babeczki bez żadnych dodatków w postaci orzechów, owoców, bakalii, czekolady, marshmallows. Nic, po prostu pustynia. Tę pustynię wystarczy polukrować i udekorować posypką, by stworzyć kompozycję na aktualną okazję.

Poprzednio piekłam je dla Króliczki na imprezę skautową – do ciasta dodałam kilka kropel aromatu migdałowego, zrobiłam biały lukier i posypałam błękitnymi i białymi śnieżynkami, nawiązując do panującego wtedy ataku zimy. Dzisiaj zrobiłam w wersji różowo-różanej z malinową posypką, żeby uczcić irlandzki Dzień Matki. Co to za święto bez domowych słodkości, ale że to miał być mój dzień, nie dałam się wmanewrować w jakiekolwiek wymyślne wypieki.

Zdjęcie - Muffiny uniwersalne | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednym okiem oglądałam z Królisią „W pustyni i w puszczy”, jednym uchem nasłuchiwałam, czy Chomiś jeszcze śpi, a resztę siebie zaangażowałam w mieszanie składników. Oczywiście zagapiłam się i do połowy kokilek wlałam za dużo ciasta, późnej jeszcze zamiast po łyżeczce, to łyżką wlałam wodę do cukru pudru, ale ostatecznie nie miało to żadnego znaczenia, bo moje dzieci i tak uważają, że mają mamę czarodziejkę. Dostałam dziś o córki moją podobiznę w stroju superbohaterki – z maską na twarzy i w czerwonej pelerynie. Powiesiłam sobie to na lodówce, by w chwilach zwątpienia przypominała mi, że przynajmniej dla dwóch istotek jestem najważniejsza i najwspanialsza na świecie.

Zdjęcie - Muffiny uniwersalne | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MUFFINY UNIWERSALNE

  • 280 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 115 g cukru
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka wody różanej (lub kilka kropel ulubionego aromatu albo skóra otarta z połowy cytryny/pomarańczy)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • lukier i dowolne dekoracje

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Formę 12-dołkową wykładamy papierowymi kokilkami.

Mąkę przesiewamy wraz z solą i proszkiem do pieczenia do dużej miski. Ddoajemy cukier  i mieszamy.

Jajka rozbełtujemy w dzbanku, dodajemy mleko, olej i wodę różaną. Wszystko mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Szybko mieszamy, napełniamy kokilki do ¾ wysokości i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.

Po wyjęciu odstawiamy formę na 5 minut, a następnie przekładamy babeczki na kratkę do zupełnego wystudzenia. Gdy wystygną, lukrujemy i ozdabiamy wg uznania.

LUKIER

  • 160 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki gorącej wody
  • 1 łyżeczka wody różanej (lub soku z cytryny/pomarańczy)
  • kilka kropel barwnika spożywczego w żelu

Składniki mieszamy w miseczce tak długo, aż uzyskamy gładką pastę. Gdyby lukier był zbyt gęsty, dodajemy jeszcze jedną łyżeczką gorącej wody.

Zdjęcie - Muffiny uniwersalne | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów