Muffiny piernikowe
Zapach przyprawy korzennej roznoszący się w całej kuchni zwiastuje pierniczki,lecz nie dziś. Pyszne, pachnące i puszyste muffiny piernikowe to zapowiedź zbliżających się świąt. Nie zawsze każdy ma czas aby upiec pracochłonne pierniczki, zatem te szybkie babeczki mogą je zastąpić. Zapewniam, że będą smakowały. Dodatkowo można je udekorować polewą czekoladową i świątecznymi posypkami, np. srebrnymi kuleczkami.
Ilość sztuk: 15
Składniki:
Do miski przesiać mąkę, kakao, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajo, wlać mleko i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę mokrych składników, wymieszać . Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać dokładnie. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temp. 190 stopni przez 25 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Ilość sztuk: 15
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- łyżeczka kakao,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 duże jajo
Do miski przesiać mąkę, kakao, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajo, wlać mleko i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę mokrych składników, wymieszać . Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać dokładnie. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temp. 190 stopni przez 25 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.