Muffiny cytrynowe z makiem
Obłędne, mocno cytrynowe, z kuleczkami maku, smaczne tak, że rozeszły się w mgnieniu oka ! Wypróbowałam moją nową formę do pieczenia muffin, którą otrzymałam w prezencie imieninowym z pracy :) Forma sprawdziła się doskonale, jestem bardzo zadowolona. Muffinki cytrynowe wg przepisu Dorotuś są diabelsko smaczne! Polecam :)
Nie wiem tylko, dlaczego wyszły mi takie jasne, ale i tak smakują pysznie, a najlepszym na to dowodem jest, że dziś Synek zapytał mnie czy jeszcze są takie muffinki, bo bardzo chciałby zjeść właśnie taką. Nie ma rady, trzeba zrobić jeszcze raz ;) Chętnie je zrobię!
Składniki:
*170 ml oleju słonecznikowego
*225g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli
*190g cukru pudru
*1 duże jajko
*1 białko
*150ml mleka
*sok i skórka otarta z jednej cytryny
*2 łyżeczki maku + mak do dekoracji
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche : mąkę, cukier puder, sól, mak, proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać skladniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok z cytryny i skórkę.
Połączyć zawartości obu naczyń i wymieszać szybko , mogą pozostać grudki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rodzielić do nich ciasto. Każdą muffinkę przed pieczeniem posypać makiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego :)