Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Same zalety w tym przepisie, bo szybko się robi, prawie w jednej misce, można zużyć dojrzałe banany, pięknie wyrastają i przepysznie smakują.

Zdjęcie - Muffiny bananowe- zawsze się udają - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcji: ok 12 sztuk

Składniki:

3 dojrzałe banany (rozgniecione dokładnie widelcem)

2 jajka

140 ml oleju roślinnego/ oleju kokosowego (roztopionego)

1 3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 łyżka ekstraktu z wanilli 

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

połamane kawałki czekolady- opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 200C.

Przygotowujemy foremkę na muffiny i wypełniamy ją papilotkami.

W większej misce ubijamy rózgą kuchenną jajka oraz olej, dosypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek, sól, ekstrakt z wanilli oraz rozgniecione banany. Mieszamy, ale tylko do połączenia się składników, nie za długo. Ciasto będzie lekko grudkowate.  

Wypełniamy kokilki do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Zdjęcie - Muffiny bananowe- zawsze się udają - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów