Muffiny bananowe- zawsze się udają
Same zalety w tym przepisie, bo szybko się robi, prawie w jednej misce, można zużyć dojrzałe banany, pięknie wyrastają i przepysznie smakują.
Porcji: ok 12 sztuk
Składniki:
3 dojrzałe banany (rozgniecione dokładnie widelcem)
2 jajka
140 ml oleju roślinnego/ oleju kokosowego (roztopionego)
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilli
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
połamane kawałki czekolady- opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 200C.
Przygotowujemy foremkę na muffiny i wypełniamy ją papilotkami.
W większej misce ubijamy rózgą kuchenną jajka oraz olej, dosypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek, sól, ekstrakt z wanilli oraz rozgniecione banany. Mieszamy, ale tylko do połączenia się składników, nie za długo. Ciasto będzie lekko grudkowate.
Wypełniamy kokilki do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.