Muffiny bananowe
Bananowe muffinki pachną tak słodko, tak bananowo, że nie można im się oprzeć. Pachną przed upieczeniem, pachną w trakcie pieczenia, pachną już gotowe! :) Są smaczne i baaardzo bananowe ! Serdecznie polecam przepis Cudawianki, z którego korzystałam :)
Składniki suche:
*1 i ¾ szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
*1/4 szklanki brązowego cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/4 łyżeczki soli
Składniki mokre:
*3 banany (rozgniecione na papkę)
*2 jajka*8 łyżeczek masła (stopionego i ostudzonego)
*kilka kropel zapachu waniliowego
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartości obu misek dodając suche do mokrych i mieszając je łyżką. Ciasto nałożyć do foremek muffinkowych a na wierzchu każdej babeczki ułożyć plasterek banana.
Piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.