Muffinki

 Muffinki

Przytłacza mnie fakt, że o dziewiętnastej jest już niemal zupełnie ciemno. Przeżyję jakoś te nieustanne wichury i ulewy tak intensywne, że czasami mam wrażenie, że dach mam w domu ze szkła. Jakoś dam radę wstawać i dojeżdżać do pracy w egipskich ciemnościach, jeśli będę miała świadomość, że po powrocie do domu czeka mnie jeszcze przynajmniej parę godzin dziennego światła. Ono dodaje energii; nawet, jeśli niebo zasnute jest grubą warstwą chmur, to i tak jest jakoś raźniej... Tymczasem już za trzy tygodnie zmiana czasu; z godziny trzeciej w niemal magiczny sposób zrobi się druga. Będzie można godzinę dłużej pospać! A takie rzeczy są w cenie, szczególnie, gdy to pracujący weekend... Niestety, efekt będzie taki, że ciemność spowije świat zanim zdążę w ogóle wrócić do domu. A ja tak lubię jesienne światło do zdjęć! Jest ciepłe, rozproszone; znikają ostre krawędzie, a fotografie zyskują jesienną głębię.
I choć październik dopiero się zaczął, ja już myślami jestem w listopadzie. I wiecie co...? W weekend chyba zagniotę ciasto na piernik staropolski. Uwierzycie, że to już ten czas...?
Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny z przypadku. Po ostatnim torcie została mi mała miseczka kremu maślanego; nie przepadam za nim, ale ten z dodatkiem kawy wyszedł naprawdę niezły. Szkoda było wyrzucić... Przygotowałam więc błyskawiczne muffinki w wersji mini, z dodatkiem fig, które w mojej kuchni w tym sezonie rozgościły się na dobre, spychając na dalszy plan inne jesienne smakołyki. Wierzch udekorowałam kremem i świeżymi figami; wyglądają uroczo, a smakują naprawdę rewelacyjnie. Przez swój rozmiar doskonałe są na raz czy dwa, przez co znikają w zastraszającym tempie. Skusicie się...? Póki ciągle można znaleźć figi na sklepowych półkach...
Inne przepisy na muffiny znajdziecie dziś u Ani i Emilii. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego przygotowały dziewczyny!
Kawowe mini muffinki z kremem kawowym i figami
Zdjęcie - Figi i kawa. Muffinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na 24 sztuki)

  • 170 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 100 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 150 ml maślanki
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki mocnej kawy
  • 1,5 figi


kawowy krem maślany:

  • 1 białko
  • 65 g cukru
  • 85 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mocnej kawy


dodatkowo:

  • 3 figi
  • 2 łyżki kakao


Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać sól i cukier, wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać maślankę, olej i kawę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać szybko, tylko do ich połączenia.
Formę na mini muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać do formy.
Figi pokroić w ósemki, a następnie w poprzek na pół. Ułożyć kawałki owoców na cieście, delikatnie je w nie wciskając.
Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić.
Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Na końcu dodać kawę, połączyć.
Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na babeczki, następnie oprószyć je kakao i udekorować figami pokrojonymi w ósemki.
Smacznego!
A za niecałe dwa miesiące znów jadę do szkoły. Ależ ten czas pędzi...

Kategorie przepisów