Muffinki ze śliwkami i migdałami
Prosto, szybko i smacznie, czyli muffinki :)
Składniki (na 10 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko, roztrzepane
- 60 g drobnego cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 150 g kwaśnej śmietany lub jogurtu (użyłam jogurtu)
- 3 śliwki, pokrojone na małe kawałki
Do posypania:
- 1/4 szklanki cukru demerara
- *migdały (garść)
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Zawartość obu naczyń połączyć. Dodać śliwki i wymieszać. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, do 3/4 wysokości każdej foremki. Każdą muffinkę posypać cukrem demerara oraz migdałami. Piec około 25 minut w temperatutrze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.
Przepis z książki "Moje Wypieki", blogowej Dorotus76.