Muffinki z cukinii
Pyszne aromatyczne, wilgotne muffinki z cukinii, boczku i sera. Doskonałe połączenie składników, aromatyczna cukinia, chrupiący boczek i pikantny ser wszystko to w jednej małej muffince, smakuje niezwykle smacznie. Do tego kubek gorącej mocnej herbaty i mamy wspaniałe sniadanie.
Jak zwykle wykonanie muffinnek zajmuje tylko chwilę, łatwe i szybkie przygotowanie i takie syte.
Składniki na 12 szt.:
- 3/4 szklanki startej cukinii
- 60 g wędzonego boczku
- 1/2 szklanki startego pikantnego żółtego sera
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć.
- Wyłożyć na papierowy ręcznik.
- Cukinię ze skórką zetrzeć na średnich oczkach, odrobinę posolić i odstawić na 10 minut.
- Następnie odcedzić nadmiar wody lub odcisnąć.
- Ser żółty drobno zetrzeć.
- Mąkę z solą i sodą przesiać i dodać pozostałe składniki.
- Dokładnie wymieszać.
- Formę do muffin wyłożyć papilotkami, spryskać olejem i wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości każdej muffinki.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 30 minut, do zarumienienia.
- Podawać jeszcze ciepłe, smakują najlepiej.
Smacznego ?
autor: Samantha