Muffinki z toffi
Najzwyklejsze kakaowe muffinki, niezbyt wilgotne ale cudownie pachnące za sprawą cukierków toffi. Fajna propozycja dla maluchów, idealny pomysł na podwieczorek przy szklance mleka.
Jeśli udekorujecie kawałkiem toffi wierzch babeczek jeszcze przed pieczeniem uzyskacie po upieczeniu lekko ciągnącą miejscami skorupkę. Pyszną :)
Muffinki z toffi
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10 dag cukierków toffi
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
w misce wymieszać mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodać posiekane cukierki. Mleko zmiksować z jajkiem i olejem, wlać do suchych produktów, dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 190 st.C.
Smacznego:)