Muffinki z marcepanem i lukrem cytrynowym

Muffinki z marcepanem i lukrem cytrynowym

                    Jak dawno nie było u mnie muffinek! Odpoczywaliśmy od nich, by całkiem się nie zamufinkować ;) Ukochany woli większe ciasta, ale i te muffinki jadł ze smakiem, to chyba dlatego, że zawierają jego ulubiony marcepan :) Nawet synkowi smakowały, chętnie zlizywał cytrynowy lukier i w końcu skusił się na całą muffinkę. Pyszne są i pięknie marcepanowo pachną. Skorzystałam z przepisu Dorotuś, dodatkowo robiąc lukier i pomijając płatki migdałowe, których użyłam jedynie do dekoracji 2 babeczek (moje chłopaki nie przepadają za płatkami migdałowymi niestety).

Zdjęcie - Muffinki z marcepanem i lukrem cytrynowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 muffinek:

*175 g masy marcepanowej (dałam 200g), startej na tarce o dużych oczkach

*260 g mąki

*1 łyżka proszku do pieczenia

*szczypta soli

*115 g drobnego cukru

*2 średnie jajka

*200 ml mleka (dałam maślankę)

*6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła

*1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (dałam aromat migdałowy)

*płatki migdałów - do posypania

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów, ja nie posypywałam.

Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.

Po ostudzeniu oblać lukrem: sok z cytryny + cukier puder, taka ilość by powstał dość gęsty lukier. Udekorować płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Zdjęcie - Muffinki z marcepanem i lukrem cytrynowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki z marcepanem i lukrem cytrynowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów