Muffinki z marcepanem i lukrem cytrynowym
Jak dawno nie było u mnie muffinek! Odpoczywaliśmy od nich, by całkiem się nie zamufinkować ;) Ukochany woli większe ciasta, ale i te muffinki jadł ze smakiem, to chyba dlatego, że zawierają jego ulubiony marcepan :) Nawet synkowi smakowały, chętnie zlizywał cytrynowy lukier i w końcu skusił się na całą muffinkę. Pyszne są i pięknie marcepanowo pachną. Skorzystałam z przepisu Dorotuś, dodatkowo robiąc lukier i pomijając płatki migdałowe, których użyłam jedynie do dekoracji 2 babeczek (moje chłopaki nie przepadają za płatkami migdałowymi niestety).
Składniki na 12 muffinek:
*175 g masy marcepanowej (dałam 200g), startej na tarce o dużych oczkach
*260 g mąki
*1 łyżka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*115 g drobnego cukru
*2 średnie jajka
*200 ml mleka (dałam maślankę)
*6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła
*1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (dałam aromat migdałowy)
*płatki migdałów - do posypania
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów, ja nie posypywałam.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
Po ostudzeniu oblać lukrem: sok z cytryny + cukier puder, taka ilość by powstał dość gęsty lukier. Udekorować płatkami migdałowymi.
Smacznego :)