Muffinki z jagodami
Zaczyna się sezon na sine zęby i fioletowe usta- dojrzewają czarne jagody!
Pełne słodyczy, rewelacyjne do placuszków, naleśników, koktajli. W wersji babeczkowej- też wyjątkowo smakowite!
To przepis z serii wrzuć do miski i wymieszaj. Jeden z serii moich ulubionych, bo gotowy w 5 minut (a do tego z dodatkiem nieco już zapomnianego zsiadłego mleka).
Muffinki z jagodami Składniki
- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- jagody - ok. 1 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- zsiadłe mleko - 1 szklanka
- masło - 6 łyżek, roztopione
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- jajko - 2 szt
Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) wymieszaj w misce. W drugiej połącz mleko, jajka, wanilię, roztopione masło. Dodaj do "suchych", wymieszaj łyżką (uwaga, ciasto będzie dość gęste).
Nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami, na wierzchu każdej porcji ułóż jagody. Opcjonalnie możesz posypać wierzch grubym cukrem. Piecz ok. 25 minut w temp. 200 oC.