Muffinki serowo- ziołowe
To propozycja w sam raz na piknik. Szkoda tylko, że to już nie ten moment... To przykre;) Pogoda niby jeszcze znośna, ale już czuje się nadchodzącą jesień (a na marginesie- skoro tegoroczne lato było jesienią, to może jesień będzie latem?:)) Ale trudno, będzie to równie dobra propozycja do zabrania na zajęcia:) W sam raz dla miłośników sera, jak ja.
Muffinki serowo- ziołowe - 150g mąki pszennej - 150g mąki kukurydzianej - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku - łyżeczka suszonych ziół prowansalskich - 150g twardego, ostrego żółtego sera - 300ml maślanki - 1 jajko - 4 łyżki miękkiego masła
Wymieszać oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia,
paprykę, zioła; dodać starty ser. Maślankę połączyć z jajkiem i miękkim masłem.
Dodać ją do suchych składników. Foremkę na 12 muffinek posmarować masłem
lub wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C, pod koniec
włączając termoobieg, by babeczki się przyrumieniły. Powinno się je dość szybko zjeść, robią się czerstwe
(ale można je reanimować w piekarniku),
co nie jest problemem- wciągają;)
Przepis znalazłam w miesięczniku "Bistro", nr 3/maj 2011, ale wydłużyłam czas pieczenia. Myślę, że następnym razem warto by zwiększyć ilość przypraw. Czas przygotowania: 40 minut Liczba sztuk: 12 Kaloryczność jednej sztuki: 175 kcal
Muffinki serowo- ziołowe - 150g mąki pszennej - 150g mąki kukurydzianej - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku - łyżeczka suszonych ziół prowansalskich - 150g twardego, ostrego żółtego sera - 300ml maślanki - 1 jajko - 4 łyżki miękkiego masła
Wymieszać oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia,
paprykę, zioła; dodać starty ser. Maślankę połączyć z jajkiem i miękkim masłem.
Dodać ją do suchych składników. Foremkę na 12 muffinek posmarować masłem
lub wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C, pod koniec
włączając termoobieg, by babeczki się przyrumieniły. Powinno się je dość szybko zjeść, robią się czerstwe
(ale można je reanimować w piekarniku),
co nie jest problemem- wciągają;)
Przepis znalazłam w miesięczniku "Bistro", nr 3/maj 2011, ale wydłużyłam czas pieczenia. Myślę, że następnym razem warto by zwiększyć ilość przypraw. Czas przygotowania: 40 minut Liczba sztuk: 12 Kaloryczność jednej sztuki: 175 kcal