Muffinki pomarańczowe
Bezglutenowe oczywiście;) jak również bezmleczne. Zamiast mleka jest tu świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Nie dawałam za dużo cukru, ponieważ pomarańcze same w sobie były słodkie.
Przepis (14 muffinek):
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0.75 szklanki skrobii ziemniaczanej
- 0.5 szklanki poppingu z amarantusa
- 0.5 szklanki cukru
- łyżeczka proszku bg do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 0.25 łyżeczki soli
- szklanka soku z pomarańczy
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki oleju
Wymieszać razem suche składniki. Osobno roztrzepać lekko jajka z olejem. Wlać do suchych składników, dodać sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać, nałożyć do 3/4 wysokości foremek (użyłam silikonowych). Piec w 180°C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).