Muffinki Pina Colada
Muffinki są zawsze świetnym sposobem na chandrę. W ich przygotowaniu jest coś wyjątkowego. Mieszanie łyżką jest o wiele przyjemniejsze niż hałasujący mikser. Z przyjemnością obserwuję jak za każdym okrążeniem zmienia się konsystencja ciasta. W kilka chwil babeczki lądują w piekarniku przyodziane w kolorowe papilotki. Cieszą zarówno oczy, jak i podniebienie. Zupełnie nie wiem dlaczego tak rzadko je piekę.
Tym razem to ja miałam ochotę na ciasto z owocami. Planowałam wykorzystać rabarbar, ale okazało się, że zniknął w tajemniczych okolicznościach. Został tylko kawałek ananasa. A jak ananas, to nie ma nic lepszego niż połączenie go z chrupiącym kokosem i odrobiną aromatycznego rumu. Pina colada – jeden z moich ulubionych letnich drinków. Jego smak zawsze przenosi mnie na bezludną wyspę.
Ciasto na muffinki nie jest pracochłonne, ale należy też trzymać się kilku podstawowych zasad. Warto, by składniki miały temperaturę zbliżoną do pokojowej. Dzięki temu babeczki ładnie wyrastają i są równomiernie upieczone. Nie ma sensu też sięgać po robota kuchennego. Wystarczy łyżka. To ciasto, gdy zbyt długo i intensywnie jest ubijane robi się zbite i twarde, a nie o to nam chodzi. Chcemy, by nasze muffinki były pulchne i mięciutkie. I te z dzisiejszego przepisu właśnie takie są. Miękkie, puszyste i lekko wilgotne od ananasa. Jedne z moich ulubionych. Idealne do porannej kawy, świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek i w końcu cudowne w przypadku nagłej zachcianki na coś dobrego, bo mogą być gotowe w niemal 30 minut.
Składniki:10-12 sztuk- 220g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 150g cukru
- 40g wiórków kokosowych
- 80ml oleju
- 80ml mleka kokosowego lub krowiego
- 1 łyżka białego rumu
- około 250g świeżego ananasa (może być z puszki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Mokre składniki (jajka, mleko, olej, rum) wymieszaj w misce. Dodaj cukier i krótko utrzyj drewnianą łyżką.
- Mąkę przesiej z proszkiem i wymieszaj z wiórkami. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj do połączenia.
- Ananasa pokrój w niezbyt grubą kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Do przygotowanej formy na muffiny włóż papilotki i wypełnij je w 2/3 wysokości przygotowanym ciastem.
- Babeczki oprósz z wierzchu wiórkami kokosowymi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°i piecz przez około 25 minut.
- Ostudź.
Smacznego!