Muffinki piernikowe z czekoladą
Przepis od Dorotus.
Starałam się zrobić więcej mniejszych muffinek - wyszło 18.
Na drugi dzień muffinki są trochę suche..
Składniki na 10-12 muffinek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki miodu
- 1 jajko
- 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić - darowałam sobie, muffinki i tak są pyszne :).
Smacznego :)