Muffinki marchewkowe

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te babeczki przygotowała na ostatnią edycję Restaurant Day, potem na spotkanie z okazji Dnia Kobiet i nieskromnie powiem, że w obu przypadkach spotkały się z wyjątkowo ciepłym przyjęciem konsumentów :)

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z resztą nie ma się co dziwić, te wilgotne babeczki są równocześnie lekkie i pełne aromatu. po prostu doskonałe!

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffinki marchewkowe

Agata, 12 kwietnia 2013

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 2 szklanki
  • marchew - 4 szklanki tartej na małych oczkach (ok. 2 kg)
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka, mielony
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • soda - 2 łyżeczki
  • jajko - 4 szt
  • olej - 1 szklanka (np. rzepakowy)
  • orzechy włoskie - 3/4 szklanki
  • krem
  • serek kremowy - 150g
  • masło - 50 g, miękkie
  • cukier puder - 2 łyżki
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe - 3 łyżki
Sposób przygotowania

Marchew obierz, zetrzyj na małych oczkach tarki.

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę i sól.

W drugiej połącz olej z jajkami i marchewką. Wlej do suchych i wymieszaj. Odczekaj kilka minut aż marchew puści sok, dodaj orzechy i ponownie mieszaj.

Ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości, piecz ok. 20 minut w 180 oC.

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek i esencję. Miksuj tak długo, aż uzyskasz lekki krem. Możesz doprawić go większą ilością cukru lub kilkoma kroplami soku z cytryny- w zależności od upodobań. Krem włóż do lodówki na min, 30 minut, nakładaj na ostudzone babeczki.

Wiórki kokosowe zarumień na suchej patelni, posyp nimi krem przed samym podaniem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy