Muffinki marchewkowe
Te babeczki przygotowała na ostatnią edycję Restaurant Day, potem na spotkanie z okazji Dnia Kobiet i nieskromnie powiem, że w obu przypadkach spotkały się z wyjątkowo ciepłym przyjęciem konsumentów :)
Z resztą nie ma się co dziwić, te wilgotne babeczki są równocześnie lekkie i pełne aromatu. po prostu doskonałe!
Muffinki marchewkowe Składniki- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 2 szklanki
- marchew - 4 szklanki tartej na małych oczkach (ok. 2 kg)
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir - 1 łyżeczka, mielony
- sól - 1/2 łyżeczki
- soda - 2 łyżeczki
- jajko - 4 szt
- olej - 1 szklanka (np. rzepakowy)
- orzechy włoskie - 3/4 szklanki
- krem
- serek kremowy - 150g
- masło - 50 g, miękkie
- cukier puder - 2 łyżki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- wiórki kokosowe - 3 łyżki
Marchew obierz, zetrzyj na małych oczkach tarki.
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę i sól.
W drugiej połącz olej z jajkami i marchewką. Wlej do suchych i wymieszaj. Odczekaj kilka minut aż marchew puści sok, dodaj orzechy i ponownie mieszaj.
Ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości, piecz ok. 20 minut w 180 oC.
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek i esencję. Miksuj tak długo, aż uzyskasz lekki krem. Możesz doprawić go większą ilością cukru lub kilkoma kroplami soku z cytryny- w zależności od upodobań. Krem włóż do lodówki na min, 30 minut, nakładaj na ostudzone babeczki.
Wiórki kokosowe zarumień na suchej patelni, posyp nimi krem przed samym podaniem.