Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te babeczki przygotowała na ostatnią edycję Restaurant Day, potem na spotkanie z okazji Dnia Kobiet i nieskromnie powiem, że w obu przypadkach spotkały się z wyjątkowo ciepłym przyjęciem konsumentów :)

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z resztą nie ma się co dziwić, te wilgotne babeczki są równocześnie lekkie i pełne aromatu. po prostu doskonałe!

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffinki marchewkowe

Agata, 12 kwietnia 2013

Zdjęcie - Muffinki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Marchew obierz, zetrzyj na małych oczkach tarki.

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę i sól.

W drugiej połącz olej z jajkami i marchewką. Wlej do suchych i wymieszaj. Odczekaj kilka minut aż marchew puści sok, dodaj orzechy i ponownie mieszaj.

Ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości, piecz ok. 20 minut w 180 oC.

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek i esencję. Miksuj tak długo, aż uzyskasz lekki krem. Możesz doprawić go większą ilością cukru lub kilkoma kroplami soku z cytryny- w zależności od upodobań. Krem włóż do lodówki na min, 30 minut, nakładaj na ostudzone babeczki.

Wiórki kokosowe zarumień na suchej patelni, posyp nimi krem przed samym podaniem.

Kategorie przepisów