Muffinki marchewkowe
Muffinki jak zwykle szybko zrobione i jeszcze szybciej zjedzone. Tym razem marchewkowe z aromatyczną skórką pomarańczową. Polecam.
Składniki (na 16 szt.):
Marchewkę umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać skórkę pomarańczową i sok cytrynowy, wymieszać. Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wymieszać z marchewką i margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami, połączyć z masą marchewkową. Foremkę wyłożyć papilotkami, nakładać masę do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 min. w temp. 200ºC. Sok marchwiowy wymieszać z pudrem, lukrować ostudzone muffinki można posypać skórką pomarańczową.
Składniki (na 16 szt.):
- 220g marchewki startej na grubych oczkach
- 30g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100g margaryny
- 4 jajka
- 150g cukru
- 240g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu + 0,5 łyżeczki imbiru
- 4 łyżki soku marchwiowego + 4 łyżki cukru pudru na lukier
Marchewkę umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać skórkę pomarańczową i sok cytrynowy, wymieszać. Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wymieszać z marchewką i margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami, połączyć z masą marchewkową. Foremkę wyłożyć papilotkami, nakładać masę do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 min. w temp. 200ºC. Sok marchwiowy wymieszać z pudrem, lukrować ostudzone muffinki można posypać skórką pomarańczową.