Muffinki makowe (bez jajek)
Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki!
Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową.
Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują.
Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne!
Do kawki idealne!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 9 szt )
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 0,5 szkl
* olej – 1/4 szkl
* rum – 2 łyżki
* masa makowa – ok. 100 g
Rum można zastąpić olejkiem rumowym do ciast.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli/
Olej mieszamy z rumem, a następnie dodajemy do przesianej mąki.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wkładamy do foremek na 3/4 wysokości, dodajemy łyżeczkę masy makowej ( delikatnie wciskamy ).
Pieczemy ok. 20 minut / 180C.
Dokładnie studzimy!
Smacznego!
DRUKUJ: