Muffinki limonkowe z łososiem
Mini muffinki limonkowe z wędzonym łososiem i kawiorem, można smiało podać na towarzyskie spotkania w gronie przyjaciół.
Elegancka i pyszna przekąska idealna także na wieczór Andrzejkowy. Polecam ?
Składniki na ciasto: 24 szt.
- 2 jajka
- 60 ml oleju roślinnego
- 125 g jogurtu naturalnego
- 300 ml mleka
- sok i skórka z 1 limonki
- 1/4 łyżeczki soli
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody spożywczej
oraz:
- 125 g jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
- 1 łyżka pasty wasabi lub startego chrzanu
- 1 łyżka suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
- 300 g wędzonego łososia
- 50 g kawioru z łososia lub kaparów
- swieże listki rzeżuchy lub lucerny
Wykonanie:
- Jajka, olej, jogurt, mleko i sok z limonki ubić na jednolitą masę.
- W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, sól i drobno startą skórkę z limonki.
- Dodać do płynnej masy i starannie wymieszać.
- Formę do muffin spryskać olejem i posypać mąką.
- Przełożyć ciasto do formy w równych porcjach do 3/4 wysokości otworów.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 15-20 minut do zarumienienia.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
- Wymieszać jogurt z majonezem i koperkiem doprawić solą i szczyptą pieprzu.
- Wierzch muffinek limonkowych przyciąć do uzyskania płaskiej powierzchni i nakładać po łyżce masy jogurtowo-chrzanowej lub za pomocą szprycy ze zwykłą końcówką.
- Na masę wyłożyć plastry łososia następnie kawior lub kapary.
- Muffinki limonkowe dekorować świeżymi liskami ziół.