Muffinki limonkowe z kokosowym kremem
Dawno nie robiłam muffinek, a że trafiła się wyjątkowa okazja postanowiłam połączyć smak limonki i kokosa. Duet nieco egzotyczny przywodzi na myśl upalne lato i oto mi chodziło. Ciasto zrobiłam nieco inne od tradycyjnych muffinek bo w zamierzeniu miały być bardziej wykwintne.
Składniki na muffinki:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 55g masła, roztopionego
- 135g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z 1 limonki
Składniki na krem:
- 200g sera mascarpone
- 125ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml Malibu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ew. wiórki kokosowe
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt, sok z limonki, następnie masło oraz przesianą mąką z proszkiem i solą. Na koniec dodać skórkę z limonki. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piec ok. 15 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.
Serek, śmietankę, likier i cukier zmiksować na gładki, gęsty krem. Przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką i udekorować muffinki. Można posypać wiórkami.
Smacznego:)