Muffinki kakaowe z rozmarynem

Muffinki kakaowe z rozmarynem
Takie trochę inne babeczki, trochę dziwne, trochę niezwykłe. Sadzonkę rozmarynu kupiłam chyba na wiosnę, miała trafić do ogródka, ale stwierdziłam, że nie przetrwa tam zimy i lepsza dla niej będzie doniczka. Przez całą wiosnę i lato donica stała na tarasie, a rozmaryn rósł pięknie, po pierwszych nocnych przymrozkach doniczka znalazła się w kuchni, a rozmaryn... wciąż rośnie pięknie. :) I przyprawia mi to jakiś obiad, to takie muffinki.
Przepis znalazłam na blogu Trochę inna cukiernia.


Zdjęcie - Muffinki kakaowe z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 12 babeczek):
-1,5 szklanki mąki;
- 0,75 szklanki brązowego cukru;
- 2 łyżki kakao;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 100 ml oleju;
- 1 szklanka mleka;
- 1 łyżeczka octu balsamicznego;
- ok. 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu;
- kropla aromatu waniliowego (opcjonalnie).


Zdjęcie - Muffinki kakaowe z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Suche składniki sypiemy do jednej miski i mieszamy dokładnie, mokre wlewamy do drugiej miski i też mieszamy dokładnie.
2. Mokre składniki przelewamy do składników suchych i mieszamy do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy rozmaryn.
3. Ciasto nakładamy do foremek / papilotek i pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kategorie przepisów