Muffinki jogurtowe z serem i jagodami
Mówiłam ostatnio o muffinkowym szaleństwie?
Tak tak – ono cały czas trwa!
Dziś zapraszam Was na pyszne muffinki jogurtowe z serem i borówkami.
Do ich zrobienia zainspirowały mnie te Sernikobrownie z malinami i masa serowa użyta do tych – jest dokładnie taka sama jak w tamtych czekoladowych.
Tak więc widzicie, że warto kombinować, zmieniać, a moje pomysły są tylko bazą do stworzeni innych cudownych słodkości.
Szalejcie w kuchni!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 8 łyżek
* cukier – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* masło – 40 g
* jogurt naturalny – 120 g
* jajko – 2 szt
* jagody/borówki– ok. 200 g
* płatki migdałów – 1 garść
MASA SEROWA:
* ser biały 3xmielony – 100 g
* cukier – 2 łyżki
* białko – 1 szt
* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).
W drugiej mokre (roztopione masło, jogurt i jajka).
Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate.
Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości.
Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem.
Po łyżeczce nakładamy do foremek.
Posypujemy owcami i płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego!