Muffinki jogurtowe z serem i jagodami

Muffinki jogurtowe z serem i jagodami

Mówiłam ostatnio o muffinkowym szaleństwie?

Tak tak – ono cały czas trwa!

Zdjęcie - MUFFINKI JOGURTOWE Z SEREM I JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zapraszam Was na pyszne muffinki jogurtowe z serem i borówkami.

Do ich zrobienia zainspirowały mnie te Sernikobrownie z malinami i masa serowa użyta do tych – jest dokładnie taka sama jak w tamtych czekoladowych.

Tak więc widzicie, że warto kombinować, zmieniać, a moje pomysły są tylko bazą do stworzeni innych cudownych słodkości.

Szalejcie w kuchni!

Polecam!

 Zdjęcie - MUFFINKI JOGURTOWE Z SEREM I JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 8 łyżek

* cukier – 4 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* masło – 40 g

* jogurt naturalny – 120 g

* jajko – 2 szt

* jagody/borówki– ok. 200 g

* płatki migdałów – 1 garść

MASA SEROWA:

* ser biały 3xmielony – 100 g

* cukier – 2 łyżki

* białko – 1 szt

* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).

W drugiej mokre (roztopione masło, jogurt i jajka).

Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate.

Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości.

Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem.

Po łyżeczce nakładamy do foremek.

Posypujemy owcami i płatkami migdałów.

Pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!

Zdjęcie - MUFFINKI JOGURTOWE Z SEREM I JAGODAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów