Muffinki jagodowe

Ostatnio ogarnął mnie muffinkowy szał!

Tak jak kiedyś robiłam je bardzo rzadko, tak ostatnio goszczą u mnie przynajmniej raz w tygodniu.

Ostatnio największą furorę zrobiły u mnie te czekoladowe z malinami.

Zdjęcie - MUFFINKI JAGODOWE ( Z BORÓWKAMI ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś postawiłam na borówki ( no własnie : borówki czy jagody? Hmmm … Jak się u Was mówi? ) i przygotowałam pyszne, lekkie i niesamowicie puszyste babeczki.

Znikają jeszcze gorące prosto z piekarnika – i takie są najlepsze!

Koniecznie próbujcie!

Zdjęcie - MUFFINKI JAGODOWE ( Z BORÓWKAMI ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 8 łyżek
* cukier – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* masło – 40 g
* maślanka – 120 g
* jajko – 2 szt
* borówki – ok. 200 g
* płatki migdałów – 1 garść

 

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).

W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajka).

Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate.

Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości.

Na wierzch każdej muffinki wsypujemy pełną łyżkę borówek i „upychamy” płatki migdałów.

Pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!

Zdjęcie - MUFFINKI JAGODOWE ( Z BORÓWKAMI ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy