Muffinki drożdżowe
Na pocieszenie po kłopotach ostatnich dni chciałam coś upiec. Zabrałam się za bułki drożdżowe ale zamiast nich upiekłam muffinki. Małe, urocze, mogą być nadziewane lub nie ale nawet bez nadzienia sa fajnie wilgotne bo ciasto jest z dodatkiem jogurtu. Jedna taka mała muffinka kłopotów nie przepędzi ale na chwilę nastrój poprawi.
Składniki:
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g jogurtu
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyzki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g masła, roztopionego
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant (można zastąpić świeżymi)
Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Kiedy urośnie dodać do mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, potem uformować muffinki i piec ok. 15 minut w 180-200 stopniach.
Smacznego:)