Muffinki czekoladowe
Dawno nie robiłam muffinek, a że znalazłam wolną czekoladę w szufladzie zabrałam się za ten przepis znaleziony w gazetce Wypieki z blachy. Muffinki są a raczej były bardzo smaczne. Mocno czekoladowe, niezbyt słodkie. Zniknęły bardzo szybko zatem polecam:)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g gorzkiej
- 125 g masła roztopionego
- pół szklanki maślanki
- 2 jajka, roztrzepane.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, wymieszać do połączenia się składników Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 200ºC.
Smacznego:)