Muffinki cynamonowe
Muffinki cynamonowe.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 duże jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Krok 1.
- W misce ubić mikserem śmietanę, cukier i jajko na gładką i puszystą masę. W innej misce wymieszać suche składniki: mąkę, 2 łyżeczki cynamonu, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i szczyptę soli.
- Dodawać porcjami suche składniki, na przemian z mlekiem, do śmietany - wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Natłuścić foremki na muffinki, napełnić do połowy przygotowanym ciastem i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach lub do tzw. "suchego patyczka".
- W niewielkiej miseczce roztopić masło. Do innej miseczki wsypać drobny cukier do wypieków i cynamon - wymieszać.
- Upieczone muffinki wyjąć z foremek, zanurzyć w roztopionym maśle, a następnie w mieszaninie cukru i cynamonu, odkładać na kratkę. Muffinki najlepiej smakują na ciepło.
Muffinki cynamonowe.