Muffinki cynamonowe
            
                    
Muffinki jakie są każdy wie. Nie trzeba ich dodatkowo reklamować. Łatwe i szybkie do zrobienia nie raz staną się czymś słodkim do popołudniowej kawki. Muffinki cynamonowe są strzałem w dziesiątkę, delikatne, mięciutkie z pyszną cukrową posypką. Przepis znaleziony tutaj.
Zdecydowanie polecam.
Składniki (na 20szt.):
Składniki suche wymieszać, mokre wymieszać w drugiej misce. Wlać mokre do suchych, wymieszać. Foremkę wyłożyć papilotkami, nakładać po łyżce ciasta, na to nałożyć małą łyżeczkę konfitury i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180ºC przez ok. 25min. Ostudzone muffiniki smarować roztopionym masłem i obtaczać w posypce cukrowo-cynamonowej.
                
                
                
Składniki (na 20szt.):
- 3,5 szklanki mąki
 - 1 szklanka cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 2 jajka
 - 1,5 szklanki mleka
 - 2/3 szklanki oleju
 - konfitura wiśniowa/powidła
 
- 3 łyżki roztopionego masła
 - 1/3 szklanki cukru
 - 2 łyżeczki cynamonu
 
Składniki suche wymieszać, mokre wymieszać w drugiej misce. Wlać mokre do suchych, wymieszać. Foremkę wyłożyć papilotkami, nakładać po łyżce ciasta, na to nałożyć małą łyżeczkę konfitury i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180ºC przez ok. 25min. Ostudzone muffiniki smarować roztopionym masłem i obtaczać w posypce cukrowo-cynamonowej.