Muffinki bananowo-czekoladowe

Muffinki  bananowo-czekoladowe

Muffinki te upiekłam już dawno, ale dopiero teraz odnalazłam na komputerze ich zdjęcia. Z tego co pamiętam, bardzo nam smakowały. Wilgotne, pachnące i mocno bananowe. No i ta czekolada. Cudo. Przepis na nie znalazłam u niezastąpionej Majanki, u której ostatnimi czasy częściej niż muffinki, pojawiają się  apetyczne bułeczki :) Polecam.

Zdjęcie - Muffinki  bananowo-czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (podaję za Majanką): 

- 125g masła

- 160g cukru pudru

- aromat waniliowy (w oryginale ekstrakt z wanilii)

- 3 rozgniecione widelcem banany (najlepiej mocno dojrzałe)

- 2 jajka

- 4 łyżki kwaśnej śmietany

- 300g mąki

- łyżeczka sody

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 50g  mlecznej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki

Wykonanie:

Masło roztopić, lekko przestudzić. Dodać do niego cukier puder, banany oraz aromat waniliowy. Wlać śmietanę i jajka. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać pozostałe produkty: mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)

Zdjęcie - Muffinki  bananowo-czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów