Muffinki bananowe Nigelli Lawson

Muffinki bananowe Nigelli Lawson
Zdjęcie - Muffinki bananowe Nigelli Lawson - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyka...
Trochę przerobione, z książki "Nigella expresowo".

U mnie wyszły 24 nieduże muffinki.

Składniki :
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 170 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 330 g mąki
  • 130 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 tabliczki czekolady

Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę. Jajka ubić z olejem. Wymieszać z bananami. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek. Wlać płynne składniki, wymieszać widelcem. Dodać czekoladę, wymieszać. Do 2 form muffinkowych wyłożonych papilotkami nałożyć równe porcje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.17 minut . Po upieczeniu ostudzić mufinki na kratce. Jeśc jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego :)
Zdjęcie - Muffinki bananowe Nigelli Lawson - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcia robiła Agata z Pożeraczy czasu.

Kategorie przepisów