Muffinki "After Eight"
Wczesną wiosną zachwyca mnie zieleń jaka zalewa łąki i lasy. Z dnia na dzień eksplodują pąki drzew, uwalniając jaskrawą zieleń, z pomiędzy której na pierwszy plan wybijają się śnieżno białe drzewa wczesnych jabłoni i mirabelek. Wiosną poszukuję również rześkich smaków, a wizyta w warzywniaku i widok wybujałej mięty w doniczce skłonił mnie do przygotowania deseru, który zachwyci nie tylko fanów, słynnych czekoladek "After Eight" . Tajemnicza siła tkwiąca w czekoladzie przypisywana była różnym jej właściwościom. Psychologowie wskazywali na jej smak, chemicy zaś na jej skład. Grupa naukowców, których badania zostały opublikowane przez pismo "Nature" dowodziła, że czekolada zawiera substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany. Działają one tak jak cząsteczki przenoszące sygnały w komórkach mózgu, a ich przyjmowanie prowadzi do uzależnienia....jakże słodkiego!
Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenie
100 g masła
120 ml mleka
70 g białej czekolady
1 jajo
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 doniczka mięty
80 g gorzkiej czekolady
90 g cukru
szczypta soli
Polewa
60 g białej czekolady
2 łyżki jogurtu naturalnego
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
1. W miseczce rozpuszczamy masło, połamaną czekoladę i mleko, możemy to zrobić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, studzimy
2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek i sodę
3. Odrywamy listki z łodyżek mięty, wrzucamy je do blendera kielichowego, dolewamy maślano-mleczną mieszankę i miksujemy aż powstanie jednolita masa, dodajemy jajko i chwilę jeszcze miksujemy
4. Masę miętową dolewamy do mąki z proszkiem i cukrem, mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników, dorzucamy posiekaną gorzką czekoladę
5. Przygotowaną masę przekładamy do 12 papilotek na babeczki i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 160 stopni, do tzw suchego patyczka
6. Polewa - w mikrofalówce lub kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną w kosteczkę czekoladę, rozpuszczoną mieszamy z jogurtem i dekorujemy wystudzone babeczki
Muffinki miętowo-czekoladowe nie tylko dla fanów "After Eight".