Mrożonka jogurtowa
Frozen food yoghurt.
Przygotowałem "mrożonkę", tak nazwałem ten produkt, wytrawną i słodką. Na obecne upały doskonale się sprawdza jako przystawka i deserek.
Składniki:
400 ml jogurtu greckiego
pomidorki koktajlowe
suszone migdały
ocet balsamiczny-krem
Wersja wytrawna banalnie prosta. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy cienką warstwę jogurtu i wciskamy suszone pomidorki koktajlowe i posypujemy migdałami. Wstawiamy do zamrażarki i 1-1,5 h możemy podawać. Podałem z octem balsamicznym.
Wersja słodka:
400 ml jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
orzechy włoskie
jagody amerykańskie
syrop klonowy
Wersje słodką wykonujemy analogicznie do wytrawnej, dodając do jogurtu cukier. Podałem z syropem klonowym.
PS. Inspiracją był przepis Carelaina na DS.