Mrożone cappuccino
To właściwie bardziej deser kawowy niż kawa jako taka – ale takie właśnie uwielbiam :) Zimna, słodka i gęsta, idealna na letnie popołudnie.
Przepis z książeczki „Ciasta i desery na lato”, trochę przerobiony przeze mnie. Pycha :)
MROŻONE CAPPUCCINO
(na 4 porcje)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
4 łyżki likieru kawowego,
200ml słodzonego mleka skondensowanego,
ok. 1 szklanka mleka,
250ml śmietanki kremówki
do przybrania:
bita śmietana, kakao
Kawę zaparzyć w małej ilości (4-5 łyżek) wrzątku i przestudzić. Wymieszać z likierem, mlekiem skondensowanym i zwykłym mlekiem. Śmietankę kremówkę ubić do uzyskania lekko sztywnej konsystencji. Wymieszać z kawą i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem każdą porcję przybrać bitą śmietaną i kakao.
Przepis z książeczki „Ciasta i desery na lato”, trochę przerobiony przeze mnie. Pycha :)
MROŻONE CAPPUCCINO
(na 4 porcje)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
4 łyżki likieru kawowego,
200ml słodzonego mleka skondensowanego,
ok. 1 szklanka mleka,
250ml śmietanki kremówki
do przybrania:
bita śmietana, kakao
Kawę zaparzyć w małej ilości (4-5 łyżek) wrzątku i przestudzić. Wymieszać z likierem, mlekiem skondensowanym i zwykłym mlekiem. Śmietankę kremówkę ubić do uzyskania lekko sztywnej konsystencji. Wymieszać z kawą i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem każdą porcję przybrać bitą śmietaną i kakao.