Mousse au chocolate czyli pianka czekoladowa
Wstyd się przyznać ale całkiem zapomniałam, że dzisiaj zaczyna się czekoladowy weekend. Pamiętałam o nim ale chyba przez to że są jeszcze ferie myślałam, że 19 luty jest za tydzień:) Dlatego też, kiedy oprzytomniałam, że to już dziś, musiałam trochę swoje kulinarne weekendowe plany zmienić. Dzisiaj zdążyłam zrobić tylko szybki mus, delikatny i leciutki jak mgiełka, który jest oczywiście moją propozycją do akcji Bei.
Składniki:
- 20 dag czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
- 3 jajka
-
1 łyżeczka masła
Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić w mleku cały czas mieszając. Oddzielić białko od żółtka. Białka ubić na sztywno. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z ognia. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i masło. Wszystko razem dobrze wymieszać. Do przygotowanej masy dodawać małe ilości ubitego białka, łączyć go z masą powoli mieszając. Dobrze wymieszaną piankę przelać do pucharków, włożyć do lodówki. Pianka musi byc dobrze zastygnięta. Można dowolnie udekorować. Jest pyszna z lodami.
Smacznego:)