Molee - indyjske curry rybne w ostrym sosie kokosowym
Dziś kolejny przepis inspirowany kuchnią indyjską.
Niesamowicie smaczny … niesamowicie aromatyczny … bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu.
Molee to typowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą.
Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy.
Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz.
Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad.
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z dorsza – 250 g
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* świeża chili – 1 szt
* mąka pszenna – 1 płaska łyżka
* imbir, kolendra, sól – 1 szczypta
* kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka
* mleczko kokosowe – 180 ml
* sok z cytryny – 1 łyżka
DODATKOWO:
* olej do smażenia
* ryż
* szczypiorek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.
Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat.
Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje.
Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut.
Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!