Mojito

Mojito

Od momentu rozgniatania listków mięty w szklance czułam, że to będzie coś pysznego. A po pierwszym łyku aromat mięty połączony z kwaskowym smakiem limonki zaczarował mnie całkowicie. Teraz już wiem dlaczego jest to tak popularny drink:) Pewnie jest wiele wariacji na temat mojito, ja przyrządziłam go według przepisu z książki Koktajle  i dopisuje go do akcji karnawałowej i Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.

Zdjęcie - Mojito  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 8-10 listków świeżej  mięty
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4-5 pokruszonych kostek lodu
  • 40 ml jasnego rumu kubańskiego
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 60 ml wody gazowanej

Do szklanki typu highball włożyć umyte listki mięty. Rozgnieść je tłuczkiem, następnie dodać cukier puder. Do szklanki włożyć pokruszony lód i wlać pozostałe składniki. Mieszać łyżką barową przez 8-10 sekund. Podawać od razu.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów