Mocno waniliowe ciasto z borówką

Mocno waniliowe ciasto z borówką

                        Spodobało mi się ciasto na blogu Kasi. Przyszłam do domu i je zrobiłam. Szybko, prosto i pysznie, a w dodatku pachnąco. I to jak - waniliowo! :) Nie miałam wprawdzie laski wanilii, lecz cukier waniliowy też dobrze się sprawdził. Zamiast malin i jeżyn jak u Kasi, dodałam borówkę amerykańską. Borówka i wanilia też bardzo się lubią. :)

Zdjęcie - Mocno waniliowe ciasto z borówką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2,5 szklanki mąki

*250ml mleka

*2 jajka

*100 ml oleju

*1 niepełna szklanka cukru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżka ekstraktu z wanilii

*1/2 laski wanilii (dałam cukier waniliowy)

*300g borówki amerykańskiej

*ew. cukier puder do posypania (ja posypałam mieszanką karmelu i wanilii z młynka firmy Kotanyi)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche i ziarna wanilii wymieszać w jednym naczyniu. Mokre składniki wymieszać w drugim naczyniu i kiedy dokładnie się połączą dodać je do suchych. Wymieszać dokładnie do całkowitego połączenia. Na koniec dodać owoce i delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach 22x32 cm (*u mnie 24x34) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut do "suchego patyczka". Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Mocno waniliowe ciasto z borówką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów