Mocno czekoladowe ciasto z cukinią
Przeglądając Facebook zauważyłam przepis na ciasto z cukinią z Moje wypieki. Po jego przeczytaniu poszłam na grządki po niewielką cukinię. Po sprawdzeniu, czy mam gorzką czekoladę i pozostałe składniki zabrałam się za pieczenie. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje, jest mocno czekoladowe i wilgotne w środku. Jest wyśmienite i bardzo szybko znika z talerza.
Składniki:
- 115 g masła,
- 50 g drobnego cukru,
- pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- 2 duże jajka,
- pół szklanki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 300 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki kakao Deco Moreno,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 szklanki startej cukini.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać do miski. W drugiej umieścić masło, zmiksować na gładko, dodać cukier oraz jajka. Ciągle miksując wlewać olej. Do tak utartej masy dodawać stopniowo : Przesiane suche składniki, następnie kwaśną śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać i dodać cukinię. Do keksówki przełożyć masę i wyrównać. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić. Można polać polewą czekoladową i udekorować malinami.