Młode ziemniaki z nowalijkami

Młode ziemniaki z nowalijkami
Wspaniały, letni obiad. Młode ziemniaki, jajko i pyszny warzywny sos. Danie świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Przepis znalazłam w gazetce „To jest pyszne” (2/2010). W oryginale używali gotowego sosu tatarskiego, jednak z uwagi na to, że chyba w każdym takim „gotowcu” znajdują się konserwanty, zrobiłam sos sama.
Zamiast jajek na twardo można podać sadzone – według gustu i uznania :)

Zdjęcie - Młode ziemniaki z nowalijkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MŁODE ZIEMNIAKI Z NOWALIJKAMI
(na 4 osoby)
1 kg młodych ziemniaków,
4 jajka,
150g sosu tatarskiego,
150g jogurtu naturalnego,
1 ogórek,
1 pęczek rzodkiewek,
natka pietruszki,
koperek,
zielona cebulka,
sól i pieprz

Rzodkiewki umyć i drobno pokroić. Ogórek umyć i obrać, odłożyć kilka plasterków do dekoracji, a resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.
Sos tatarski wymieszać w misce z jogurtem. Dodać rzodkiewkę (trochę odłożyć do dekoracji) i startego ogórka. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki podawać z sosem i jajkiem, udekorowany plasterkami ogórka, rzodkiewką i zieleniną.


SOS TATARSKI
1 słoik (260g) marynowanych pieczarek,
3 ogórki konserwowe,
pół małego strąka czerwonej papryki,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
mała łyżeczka chrzanu,
pół szklanki śmietany 12%,
pół szklanki majonezu (tylko Kielecki! :)
sól i pieprz

Pieczarki, ogórki i paprykę bardzo drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny – gdy „przegryzie się”, jest smaczniejszy :)

Ja do tego dania zużyłam połowę sosu z ilości powyższych składników.

Zdjęcie - Młode ziemniaki z nowalijkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Młode ziemniaki z nowalijkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów